Ystävyyskuntamme Viru-Nigula

Viru-Nigulan kunta on ollut Karvian kunnan ystävyyskuntana jo vuodesta 1994 lähtien.

Ystävyyttä Viru-Nigula kunnan kanssa vuodesta 1994 alkaen

 

Kuntakenttä elää

Vuosina 2015-2016 Virossa käytiin laajalti kuntien kesken kuntaliitosneuvotteluja ja samoin alueellaan myös Karvian ystävyyskunta, Viru-Nigula. Loppusuoralla yhteen liittymisestä sovittiin Viru-Nigulan kunnan, Kundan kaupungin sekä itäisen naapurikunnan, Aserin kesken.
Joulukuussa 2016 allekirjoitettiin kuntien yhteinen liittymissopimus. Yhteisellä sopimuksella sovittiin kaikista tärkeistä asioista. Päätettiin myös siitä, että Kunda toimii hallinnollisena keskuksena ja yhdistyneen kunnan nimeksi tulee Viru-Nigula, jolla nimenä oli jo pitkä historia. Liitossopimuksessa entiset suhteet päätettiin myös säilyttää.
Vuoden 2017 syksyllä käytiin Virossa kuntavaalit ja myös uudelle yhdistyneelle Viru-Nigulan kunnalle valittiin uudet toimielimet. Kohta vaalien jälkeen uusi kunta sai myös uuden kunnanjohtajan. Viru-Nigulan kunta toimielimineen ja virkamiehineen aloitti uuden toimikautensa vuoden 2018 alusta.

Muutoksen jälkeen

Tänä päivänä Viru-Nigulan kunta on Lääne-Virun maakunnan idänpuoleisin kunta, jonka pinta-ala on 312,58 km². Pohjoisessa se rajoittuu Suomelahteen. Kuntaa halkoo Tallinna-Narva –maantie.
Nykyisen Viru-Nigulan naapurikuntia ovat Haljala, Rakvere sekä Lüganuse.
Viru-Nigulan kunnassa sijaitsevat Kundan lukio, Vastan ja Aserin peruskoulut. Siellä toimivat myös Kundan Kelluke -niminen päiväkoti, sekä Vastan ja Aserin päiväkodit. Musiikin oppimiselle ovat Kundan ja Aserin musiikkikoulut. Kundan kaupungin klubi sekä Viru-Nigulan ja Aserin kulttuuritalot luovat puitteet erilaisten musiikki-, laulu- ja muiden harrastuspiirien toiminnoille.

Väestö

Karvian kunnan ja Viru-Nigulan ystävyytoiminnan alkaessa vuonna 1994 Viru-Nigulan kunnan väkiluku (1450) oli vajaa puolet Karvian silloisesta väkiluvusta (3315). Sittemmin ystävyyskunnan väkiluku on laskenut suhteessa samaan tahtiin Karvian kunnan väkiluvun kanssa.
Kuntaliitoksen toteuduttua vuoden 2018 alusta lähtien Viru-Nigulan kunnan väkiluku on muodostunut nyt entisen Kundan kaupungin, Aserin ja Viru-Nigulan kuntien asukkaista. Yhdistyessään uudeksi Viru-Nigulan kunnaksi ja aloittaessaan 1.1.2018 toimintansa, se oli väkiluvultaan 5980 suuruinen.

Elinkeinot ja palvelut

Viru-Nigulan kunnan asukkaat saavat toimeentulonsa useista eri lähteistä. Maataloudesta osa on keskittynyt maidontuotantoon ja osa perinteiseen maanviljelyyn.
Muita työllistäjiä kunnassa ovat lasten huonekaluja valmistava huonekalutehdas, puun kyllästämö ja jatkojalostamo, sementti- ja selluloosayritykset, tiilitehdas, lukuisat kuljetus- / logistiikkayritykset, elintarvike-, ruokapalvelu-, majoitus- sekä hyvänolon palvelut ja monet muut.
Alueelta sijaitsee myös suosittu Lammasmäen lomakeskus, jota yritykset, yksityiset ja yhteisöt tilaavat kesäpäivien, perhejuhlien, leirien, koulutus- ja toimintapäivien järjestämiseen. Lomakeskus sijaitsee Kunda -joen varrella, historiallisella alueella. Lammasmäki onkin Viron vanhimpiin kuuluva muinainen asuinpaikka – muutaman kilometrin päässä kunnan keskustasta.

Ystävyystoiminta jatkuu

Ystävyyssuhteet ovat säilyneet vuosien vieriessä vahvoina niin kuntatasolla, kulttuurivaihdossa kuin myös perheiden kesken.
Kuntien yhteenliittymisen jälkeenkin ystävyyssuhteita vaalitaan puolin ja toisin kesäisissä tapahtumissa vieraillen.
Viru-Nigulan kunnan palvelut löytyvät osoitteesta http://viru-nigula.ee/

Karvian ja Viru-Nigulan kuntien ystävyyssuhteista kertova video valmistui keväällä 2019. Sen koosti Viru-Nigulan Vastan koulun oppilas,
Pärli Laurelle oppilastyönään. Hän esitteli valmistamansa videon päättäjille huhtikuun 30. päivänä.
Videolla haastatelluista julkaisutilaisuudessa olivat paikalla Ain Tiivas ja Tiia-Haida Järve.
Ervin Lember ei työkiireiltään ehtinyt mukaan paikalle. Karvian osuus tehtiin Skypen välitykellä. Pärli Laurelle oli valmistellut oppilastyötään huolella.
Hän kertoi paikalla olleille hauskasti, miten hän videota viimeistellessään oli tehnyt valmisteluja.
Lautakunnan päättäjiltä Pärli Laurelle sai videon julkaisutilaisuudessa paljon kiitoksia.

Pärlin ohjaaja, Krista Leppik, lähetti alla olevan linkin, josta voi Youtube-videota katsella. Video on julkinen ja sitä saa jakaa vapaasti kiinnostuneille.

Krista Leppik toivottaa hyviä katseluhetkiä ja lähettää terveisiä Karviaan!

videolinkki

 

Kuusen kastelua Karviassa yhdessä ystävyyskuntavieraiden kanssa.